D2D The expert tire operation in Cyprus
: Call Us Now  22 46 76 26
new website 1 New web new web 3 new web 4

Online

searchDealer

EU tire label

, . , , .

 

1. Να ελγχετε πντα τα ελαστικ σας πριν βγετε στον δρμο.

Φροντστε να εναι καλ φουσκωμνα τα ελαστικ σας. Η σωστ πεση αρα για τα ελαστικ σας, αναφρεται απ τον κατασκευαστ του οχματος και αναγρφεται στην ακμ της πρτας του αυτοκιντου, στην κολνα της πρτας και το πορτκι στο ντουλαπκι του συνοδηγο στο πορτκι καυσμου. Αναφρεται επσης στο εγχειρδιο χρσης. Ο αριθμς που αναφρεται στο πλι του ελαστικο δεν εναι η συνιστμενη αλλ η μγιστη πεση αρα του ελαστικο. Θα πρπει να ελγχετε την πεση αρα των ελαστικν σας τουλχιστον μα φορ το μνα.

Ελγξτε το βθος του πλματος των ελαστικν. Το σωστ βθος πλματος συμβλλει να αποφεγετε γλιστρματα και υδρολσθηση.

2. Μειστε την ταχτητα σας.

Καθς η βροχ πφτει, αναμιγνεται με τους ρπους και τα λδια επνω στο δρμο και δημιουργονται ιδανικς συνθκες για να γλιστρσει το χημα. Ο καλτερος τρπος να αποφγετε την ολσθηση εναι να κψετε ταχτητα. Η οδγηση με μικρτερη ταχτητα επιτρπει σε μεγαλτερο τμμα του πλματος του ελαστικο να ρχεται σε επαφ με το δρμο, με αποτλεσμα τη βελτωση της ελκτικς ικαντητας.

3. Μθετε πως να επαναφρετε το χημα σας ταν γλιστρσει.

Το γλστρημα μπορε να εμφανιστε και στους πλον προσεκτικος οδηγος. Αν το αυτοκνητο σας γλιστρσει, θυμηθετε να μην πατσετε με δναμη τα φρνα. Μην "τρομπρετε" τα φρνα αν το αυτοκνητο σας χει σστημα αντιμπλοκαρσματος (ABS). Αντθετα, να παττε τα φρνα σταθερ και αποφασιστικ και να στρβετε το αυτοκνητο προς την κατεθυνση που γλιστρ.

4. Διατηρστε απσταση απ το προπορευμενο αυτοκνητο.

Η οδγηση στο βρεγμνο δρμο απαιτε την προσεκτικ χρση των βασικν στοιχεων ελγχου του οχματος – τιμνι, συμπλκτη, φρνα και γκζι – και μεγαλτερα περιθρια για σφλματα και απροπτα. ταν αρχζετε τη διαδρομ σας με βροχ, τα παποτσια σας θα εναι βρεγμνα και θα γλιστρον ευκολτερα απ τα πεντλ. Ξστε τις σλες σας στο λαστιχνιο χαλκι τη μοκτα του αυτοκιντου προτο ξεκινσετε τον κινητρα. λοι οι οδηγο πρπει να ελγχουν τακτικ την καλ λειτουργα προβολων, πσω φτων, φτων φρνων και φλας. Το φρενρισμα στο βρεγμνο δρμο χρειζεται περπου τριπλσια απσταση σε σχση με το στεγν δρμο. Επειδ απαιτεται περισστερη απσταση για το φρενρισμα, εναι σημαντικ να μην "κολλτε" στον προπορευμενο. Διατηρστε απσταση λγο μεγαλτερη απ δο μκη αυτοκιντων μεταξ του αυτοκιντου σας και του προπορευμενου.

5. Να οδηγετε στα "πατματα" του προπορευμενου οχματος.

Αποφγετε να χρησιμοποιετε τα φρνα σας. που εναι δυνατν, μειστε ταχτητα αφνοντας το γκζι. Ανβετε τους προβολες σας, ακμα και σε ελαφρ βροχ. χι μνο σας βοηθον να βλπετε το δρμο, αλλ βοηθον και τους λλους οδηγος να βλπουν εσς. Ε το αυτοκνητο σας διαθτει φτα κνησης ημρας, θα πρπει να τα ανβετε, τσι στε να σας βλπουν καλτερα τα οχματα που βρσκονται πσω σας.

6. Προετοιμαστετε για τη διαδρομη σας.

Η οδγηση στο βρεγμνο δρμο απαιτε την προσεκτικ χρση των βασικν στοιχεων ελγχου του οχματος – τιμνι, συμπλκτη, φρνα και γκζι – και μεγαλτερα περιθρια για σφλματα και απροπτα. ταν αρχζετε τη διαδρομ σας με βροχ, τα παποτσια σας θα εναι βρεγμνα και θα εναι ευκολτερο να γλιστρσουν απ τα πεντλ. Ξστε τις σλες σας στο λαστιχνιο χαλκι τη μοκτα του αυτοκιντου προτο ξεκινσετε τον κινητρα. λοι οι οδηγο πρπει να ελγχουν τακτικ την καλ λειτουργα προβολων, πσω φτων, φτων φρνων και φλας.

7. Μθετε πως να αποφεγετε και να αντιμετωπζετε την υδρολσθηση.

Η υδρολσθηση εμφανζεται ταν το νερ εμπρς απ τα ελαστικ σας συσσωρεεται ταχυτερα απ την ικαντητα του βρους του αυτοκιντου σας να το απομακρνει. Η πεση του νερο προκαλε την νοσο του αυτοκιντου σας και την ολσθηση του επνω σε να λεπτ φιλμ νερο ανμεσα στα ελαστικ σας και το δρμο. Στο σημεο αυτ, το αυτοκνητο σας μπορε να χσει τελεως την επαφ του με το δρμο, και διατρχετε τον κνδυνο γλιστρματος εξδου απ τη λωρδα σας - και απ το δρμο. Για να αποφγετε την υδρολσθηση, φροντστε τα ελαστικ σας να εναι σωστ φουσκωμνα, φροντστε το πλμα να εναι περισστερο απ τα ρια του νμου στα ελαστικ σας και να τα αντικαθισττε εν εναι απαρατητο, να κβετε ταχτητα ταν οι δρμοι εναι βρεγμνοι και να αποφεγετε τα λιμνζοντα νερ. Προσπαθστε να κινεστε στις τροχις των ελαστικν που αφνουν τα προπορευμενα αυτοκνητα. Εν διαπιστσετε υδρολσθηση, μη φρενρετε και μη στρβετε απτομα. τσι το αυτοκνητο σας μπορε να ξεφγει γλιστρντας. Βγλτε το πδι σας απ το γκζι μχρι να επιβραδνει το αυτοκνητο και να αισθανθετε και πλι επαφ με το δρμο. Αν πρπει να φρενρετε, κντε το ελαφρ με "τσιμπματα" στα φρνα. Αν το αυτοκνητ σας χει ABS, φρενρετε κανονικ, και ο υπολογιστς του αυτοκιντου σας θα προσομοισει μα κνηση σαν να αφνετε στιγμιαα τα φρνα, εν εναι απαρατητο.

8. Αν η βροχ δυναμσει πολ, σταματστε!

Η πολ δυνατ βροχ μπορε να "μπουκσει" τους υαλοκαθαριστρες, δημιουργντας να σχεδν συνεχς φιλμ νερο επνω στο παρμπρζ. ταν η οραττητα εναι τοσο περιορισμνη που να μη μπορετε να δετε τα κρα του δρμου τα λλα οχματα σε ασφαλ απσταση, εναι η στιγμ να κνετε στην κρη και να περιμνετε να εξασθενσει η βροχ. Το καλτερο εναι να σταματτε σε χρους στθμευσης λλα ασφαλ σημεα. Εν δεν χετε λλη επιλογ απ την κρη του δρμου, κντε κρη σο το δυνατν περισστερο και περιμνετε να περσει η καταιγδα. Να χετε αναμμνους τους προβολες σας και να ανβετε τα φτα αλαρμ για να προειδοποισετε τους λλους οδηγος.

9. Στα πρωτοβρχια ο δρμος γλιστρ πολ.

Στα πρωτοβρχια η οδγηση εναι δσκολη επειδ η λσπη και τα λδια αναμιγνονται με το νερ και γνεται γλτσα. Οι οδηγο πιθανν να αντιληφθον απλεια του ελγχου, και πρπει να εναι πολ προσεκτικο το πρτο ημωρο απ την ναρξη της βροχς.

10. ταν ο καιρς εναι νεφεδης, η οραττητα εναι μειωμνη.

Να προσχετε ιδιατερα ταν προσπερντε λλα οχματα.

11. Να στεγννετε τα φρνα σας ταν περσετε απ στσιμα νερ.

Εν περσατε απ στσιμα νερ τσο βαθι που να βρχηκαν τα θερμουτ των φρνων σας, πατστε ελαφρ φρνο για να στεγνσουν.

12. Μην οδηγεται ταν εστε κουρασμνοι.

Να σταματτε τουλχιστον κθε λγες ρες κθε 160 χιλιμετρα για να αναπαεστε.

Πηγ: http://www.goodyear.eu/gr_el/tire-advice/safe-driving/driving-tips/rain-driving.jsp