The expert tire operation in Cyprus Τηλεφωνήστε στο: Call Us Now  22 46 76 26
The expert tire operation in Cyprus Τηλεφωνήστε στο: Call Us Now  22 46 76 26
New web new web 3 new web 4 new website 1

Πως διαβάζουμε τη σήμανση ενός ελαστικού

TIRE

 

Τύπος ελαστικού

Ορίζει την προβλεπόμενη χρήση του ελαστικού. P (ή χωρίς γράμμα) σημαίνει ότι είναι ελαστικό για επιβατικό αυτοκίνητο. LT σημαίνει ότι είναι για ελαφρό φορτηγό.

Πλάτος ελαστικού

Το πλάτος ελαστικού το οποίο μετράται σε χιλιοστά, από πλαινό σε πλαινό. Αυτό το ελαστικό έχει πλάτος 215 χιλιοστά.

Προφίλ

Ο λόγος του ύψους της διατομής του ελαστικού προς το πλάτος του. 65 σημαίνει ότι το ύψος ισούται με το 65% του πλάτους του ελαστικού.

Δομή

Μας πληροφορεί για τον τρόπο κατασκευής του ελαστικού. To "R" σημαίνει radial, κάτι που σημαίνει ότι ο κορμός αποτελείται από ακτινικές χορδές λινών. Αυτές οι χορδές είναι στρώματα υφάσματος που συγκροτούν τον κορμό του ελαστικού, και αναπτύσσονται ακτινικά κατά πλάτος του ελαστικού από τη μία στεφάνη στην άλλη. Το "B" υποδηλώνει ότι το ελαστικό είναι συμβατικής κατασκευής, δηλ. ότι οι χορδές των λινών εκτείνονται διαγώνια ως προς το πλάτος του ελαστικού από τη μία στεφάνη στην άλλη, και τα στρώματα των λινών διατάσσονται σε εναλλασσόμενες κατευθύνσεις ώστε να αλληλοενισχύονται.

Διάμετρος ζάντας

To πλάτος της ζάντας, από το ένα άκρο στο άλλο. Η διάμετρος αυτής της ζάντας είναι 15 ίντσες.

Δείκτης φορτίου

Υποδηλώνει το μέγιστο φορτίο σε λίβρες το οποίο ένα ελαστικό μπορεί να φέρει όταν είναι σωστά φουσκωμένο. Το μέγιστο φορτίο θα το βρείτε επίσης σε λίβρες και κιλά σε άλλο σημείο του πλαινού του ελαστικού.

Δείκτης ταχύτητας

Δείχνει τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να κινηθεί ένα ελαστικό. Η σημαίνει ότι το ελαστικό είναι μέγιστης ταχύτητας 130 μίλ/ώρα. Παρακαλούμε σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης αφορά μόνο στην ταχύτητα που αντέχει το ελαστικό, και ΔΕΝ αποτελεί υπόδειξη για υπέρβαση των νόμιμων ορίων ταχύτητας. Πάντα να οδηγείτε μέσα στα όρια που ορίζει ο ΚΟΚ.

DOT

Σημαίνει ότι το ελαστικό συμμορφώνεται με όλα τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (D.O.T). Δίπλα στη σήμανση αυτή υπάρχει ένα αναγνωριστικό ή αριθμός σειράς του ελαστικού, ένας συνδυασμός αριθμών και γραμμάτων με μέχρι 12 στοιχεία.

UTQG

Είναι τα αρχικά Uniform Tire Quality Grading (Ενιαία Αξιολόγηση Ποιότητας Ελαστικών), σύστημα αξιολόγησης ποιότητας ελαστικών που έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α. (D.O.T.). Για περισσότερες πληροφορίες για το UTQG, βλ. 'Tire Grades'.