The expert tire operation in Cyprus Τηλεφωνήστε στο: Call Us Now  22 46 76 26
The expert tire operation in Cyprus Τηλεφωνήστε στο: Call Us Now  22 46 76 26
New web new web 3 new web 4 new website 1

Εναλλαγή θέσης των ελαστικών σας

Γιατί θα πρέπει να εναλλάσσετε τις θέσεις των ελαστικών σας; Τα εμπρός ελαστικά του οχήματός σας συνήθως φθείρονται ταχύτερα από τα πίσω ελαστικά. Αν αλλάζετε συχνά τις θέσεις τους, αυτό τα βοηθά να φθείρονται πιο ομοιόμορφα και να φτάσουν τη μέγιστη διάρκεια ζωής του πέλματος. Είναι καλό να θυμάστε ότι η εναλλαγή θέσης των ελαστικών δεν μπορεί να διορθώσει προβλήματα φθοράς λόγω εσφαλμένων πιέσεων φουσκώματος.

Πόσο συχνά πρέπει να εναλλάσσετε τις θέσεις τους; Μια καλή ιδέα είναι να εναλλάσσετε τις θέσεις των ελαστικών σας κάθε δεύτερη φορά που αλλάζετε λάδια (περίπου κάθε 10.000 με 12.000 χλμ). Αν οδηγείτε τακτικά σε υψηλές ταχύτητες, μεταφέρετε βαριά φορτία ή οδηγείτε για μεγάλες αποστάσεις, ενδέχεται να απαιτούνται λίγο πιο συχνές εναλλαγές θέσεων λόγω της έξτρα καταπόνησης. Θα πρέπει να εναλλάξετε τα ελαστικά το συντομότερο δυνατόν αν παρατηρήσετε ανομοιόμορφη φθορά. Εάν εκπέμπουν υπόκωφο θόρυβο κατά την οδήγηση σε ομαλό οδόστρωμα, ίσως ήρθε η ώρα για την εναλλαγή τους.

Μπορώ να πραγματοποιήσω μόνος μου εναλλαγή τροχών; Επειδή είναι σημαντικό να είναι τα ελαστικά σας σωστά τοποθετημένα, συνιστούμε η τοποθέτηση να πραγματοποιηθεί από τον προμηθευτή σας ή σε κάποιο βουλκανιζατέρ. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας και καλό θα ήταν να κατανοήσετε τον τρόπο, ακόμα και αν το αναθέσετε σε επαγγελματία. Δεν χρειάζεστε ειδικά εργαλεία, παρά μόνο λίγο χώρο και μερικές ώρες. 

Να συμβουλεύεστε πάντοτε το εγχειρίδιο κατόχου του οχήματος για τυχόν υποδείξεις του κατασκευαστή του οχήματός σας.

Συνιστούμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω σχέδια για την εναλλαγή των τροχών σας. 

Θα πρέπει να αλλάξετε θέση στα ελαστικά σας εμπρός-πίσω μόνον εάν έχουν όλα τις ίδιες διαστάσεις (σχέδια A-D).

Ορισμένα οχήματα διαθέτουν ελαστικά και τροχούς διαφορετικών διαστάσεων στον εμπρός άξονα σε σχέση με τον πίσω άξονα. Στην περίπτωση αυτή, προτείνεται το σχέδιο Ε (εάν έχουν τοποθετηθεί μη κατευθυντικά ελαστικά).

Κατά την εναλλαγή θέσης ελαστικών με κατευθυντικό πέλμα, να τηρείτε πάντοτε τα διαμορφωμένα βέλη πάνω στο πλευρικό τοίχωμα. Τα βέλη αυτά υποδεικνύουν τη φορά περιστροφής του ελαστικού, η οποία πρέπει να τηρείται προσεκτικά. Στην περίπτωση κατευθυντικών ελαστικών ίδιων διαστάσεων, μπορείτε να ακολουθήσετε το σχέδιο Α.

Στα οχήματα που χρησιμοποιούν κατευθυντικά ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων ή τροχούς με διαφορετικά όφσετ εμπρός και πίσω με κατευθυντικά ελαστικά, θα χρειαστεί αφαίρεση, τοποθέτηση και εκ νέου ζυγοστάθμιση προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή περιστροφή των ελαστικών - Να συμβουλεύεστε πάντοτε το εγχειρίδιο κατόχου του οχήματος για τυχόν υποδείξεις του κατασκευαστή του οχήματός σας.